miercuri, 13 iulie 2011

OMUL INVIZIBIL - LICEUL DE ARTE PLASTICE INVIZIBIL









Proiect - protest de promovare a valorilor specifice comunicarii artistice, în contextul în care locatia liceului este subiect de confruntare între institutiile abilitate ale orasului, fără ca punctul nostru de vedere să fie luat în considerare.

Participanti: voluntari-elevi si absolventi ai Liceului de Arte Plastice Timisoara: Alexandru Grund, Alexandru Gogoase, Iolanda Beke, Robert Bizbac, Claudia Negulici, Ștefania Crisan, Vlad Brasneanu, Christina Manderscheidt, Tudor Săvescu, Ioana Vreme-Moser, Alexandra Krasta, Andreea Petromaneantu, Bogdan Pomorisat, Ana Gemescu, Geo Gruia.

Prof. coord. Adela Kun

Locatie: Centrul de Urbanism Timisoara, in spatiul de expunere a lucrărilor de la Festivalul de artă al
copiilor, editia a III-a, organizat de Fundatia First, la care si noi suntem parteneri.

Perioada: 1-11 iulie 2011

luni, 11 iulie 2011

Constantin Flondor: Cu privire la Liceul de Arte Timisoara, anii 1960-70-80


Incep prin a cita următoarele: ”Sa stiti ca acum Timisoara este capitala culturala a tarii!” sunt cuvintele artistului si actualul cetatean de onoare al orasului nostru, Stefan Bertalan, profesor al Liceului de Arte Plastice din Timisoara, cand in 1966 s-a adresat public prestigiosului critic de artă Ion Frunzetti venit din Bucuresti pentru o analiză a artei timisorene.

Nevoia de a vorbi despre liceul de arte, la noi acasă, pare oarecum ciudată, un superfluu.
Prestanta scolii a depasit de mult granitele Timisoarei, meritele ei sunt cunoscute in centrele culturale din tara-  Bucuresti, Cluj, Iasi, Sibiu, Oradea...
Va invit sa ne reamintim.

Este cunoscuta – aici, in tara dar si peste hotare – existenta în Timisoara a grupurilor 111 si Sigma ce s-au format prin intalnirea providentială a unor artisti si profesori totodată ai acestui liceu. Preocuparile lor incepand din anii 60, repunerea in discutie a limbajului plastic, a constituit esenta cercetarilor si incercarea de a moderniza pedagogia in arta.

Paradoxal cu rezultatele ce incepeau sa fie cunoscute, liceul era in continuare supus unor hatuieli privind obtinerea unor spatii proprii. Prin despartirea în 1963, de liceul de muzica, acesta primind un edificiu specific, artele plastice preiau cladirea din str. Ungureanu dar si acolo suntem supusi unor presiuni de a ceda din spatii si anexe. Abia in anul 1973/74 beneficiem de o clădire cu spatii luminoase, in urma mutării scolii Sportive în sediu.
In acest rastimp liceul a dat dovada de recunoasterea nationala profitand de un climat favorabil. Expozitii, manifestari si colocvii organizate in Bucuresti, sustinute de intelectuali ai Timisoarei, de prof. dr. Eduard Pamfil dar si cu prezenta personala a ministrului invatamantului Mircea Malita, au dus la promovarea liceului incepand din 1970, ca unic liceu cu program experimental axat pe relatia arta-arhitectura-stiinta. Planurile de lectii, structurile si specialitatile au fost propuse de noi si aprobate de minister.
Apar pentru prima oara discipline noi: Estetica formelor utile, Gramatica formelor, Studiul culorii, Studiul ambiental, Atelier Foto-Film, ore interdisciplinare (daca cititi Carta de la Bologna le veti gasi si acolo). La aceste ore erau invitati pentru prelegeri prof. dr. Eduard Pamfil, prof. Livius Ciocârlie, dr.Stefan Stoessel, arh. Serban Sturdza, s.a. Sa subliniez că dl. Arh. Serban Sturdza a optat să vina in Timisoara la absolvire, atras de renumele grupului Sigma si ca apoi a sustinut cursuri la liceu?

Timisoara devine centru cultural (anii 1970-1980). In 1978 profesorii de specialitate ai liceului primesc un Premiu National din partea Sectiei de Critică a UAP pentru munca de cercetare in domeniul invatamantului artistic.

Studiile noastre de programe de specialitate s-au regasit rapid in noile programe ale tuturor liceelor de arta din tara si sunt actual si in prezent in invatamantul artistic mediu si superior.
Timisoara devine centru cultural (anii 1970-1980) si dau fragmente dintr-un text aparut in presa centrala despre liceul din Timisoara : Sa avem curajul acestui superlativ. Cea mai buna expozitie din Bucuresti in vremea din urma este aceea a Liceului de Arte din Timisoara. Expozitia liceului timisorean asemenea unui atelier supraincarcat, unui muschiulos rezervor de eforturi si tatonari e greu de analizat in cateva randuri. Foarte curand vei intelege ca nu cu un ansamblu improvizat ai de a face in aceasta expozitie, ci cu un ansamblu viu, deschis, surprins in plin mers, in plina devenire. Deasupra sa pluteste atmosfera densa a unui bine dozat respect pentru traditie laolalta de aceea a experimentului sobru si curajos, liber de orice prejudecati dar si de orice snoaba afectare. O programa analitica gandita pe o asemenea cuprinzatoare claviatura, merita omagiul nostru neconditionat. Cateva fundamentale intrebari: De ce nu exista in peisajul invatamantului nostru de arte mai multe asemenea licee? Care Facultate de Belle-Arte este la aceasta ora suficient de bine structurata pentru a prelua absolventii unui liceu de asemenea capacitate? Cand vom avea raspuns la aceste intrebari, vom putea contempla in liniste spectacolul plasticii romanesti. ‘’

semneaza fostul ministru al culturii, Andrei Plesu. Daca nici cuvantul dumnealui nu ne face suficient de motivati, nu vom gasi solutii.

Azi, aruncarea într-o clădire derizorie, necorespunzătoare profilului si periferică, ar întoarce învătământul de artă timisoreana desconsiderarea si hartuirea din anii 1950-60-70....

DISCURS ROSTIT IN CADRUL DEZBATERII PUBLICE DIN DATA DE 06 IUNIE 2011 IN INCINTA
PRIMARIEI MUNICIPIULUI TIMIŞOARA

Calatorie in lumea fluturilor - Festivalul de Arta al Copiilor



”Calatorie in lumea fluturilor“ este tema celei de-a III-a editii a
Festivalului de Arta al Copiilor, organizat de Fundatia Culturala
First. Liceul de Arte Plastice a fost unul dintre parteneri. Elevii si
profesorii nostri au fost felicitati si premiati. S-a lansat si nr. 8
al revistei edu@rt, tot un rezultat remarcabil al acestui parteneriat!
Felicitari tuturor!